Przeegzaminujmy się. Z każdej wymienionej poniżej pary spróbuj wybrać potrawę, która zawiera mniej tłuszczu. Odpowiedzi są zamieszczone na końcu.
Co ma mniej tłuszczu:
- smażony kurczak czy polędwica z rusztu?
- chudy kurczak czy chuda wołowina?
- chudy kurczak czy wegetariańska pieczona fasola?
- chuda wołowina czy ryż?
- chudy kurczak czy ziemniaki?
- spaghetti z sosem pomidorowym czy spaghetti z mięsem?
- spaghetti z sosem mięsnym czy spaghetti z sosem pomidorowym?
- ser cheddar czy chleb?
- masło orzechowe czy ryż?
- lody czy galareta z fasoli?
- pieczony ziemniak czy frytki?
- pączek czy obwarzanek?
Odpowiedzi: (liczby podają procent kalorii z tłuszczu)
- wołowina z rusztu (38%) ma mniej tłuszczu niż smażony kurczak (50%), ale oba produkty są wysokokaloryczne,
- chudy kurczak posiada około 20% mniej tłuszczu niż chuda wołowina (29%), chociaż w porównaniu ze zbożem, fasolą, warzywami i owocami są wysokotłuszczowe,
- wegetariańska pieczona fasola (4%) posiada znacznie mniej tłuszczu niż chudy kurczak (20%),
- ryż (0,8%) zawiera znacznie mniej tłuszczu niż chuda wołowina (29%),
- ziemniak (1%) jest o wiele mniej kaloryczny niż chudy kurczak (20%),
- spaghetti z sosem pomidorowym 6%, natomiast spaghetti z mięsem aż 23%,
- spaghetti z sosem pomidorowym 6%, a spaghetti z sosem mięsnym 35%,
- chleb (16%) jest znacznie mniej tuczący niż ser cheddar (74%) — większość serów jest niesamowicie bogata w tłuszcz,
- ryż tylko 0,8%, a masło orzechowe aż 78%,
- galaretka z fasoli (0,8%) jest o wiele mniej kaloryczna od lodów (48%), chociaż zarówno galaretka jak i lody zawierają ogromne ilości cukru,
- pieczony ziemniak 1%, a frytki 47%,
- obwarzanek (8%) ma o wiele mniej tłuszczu niż pączek (50%).
Bogata w węglowodany żywność jest niezbędna do prowadzenia długoterminowej diety odchudzającej. Przeprowadź węglowodanowy test zamieszczony poniżej:
Który produkt zawiera więcej węglowodanów?
- filet rybny czy brokuły?
- chleb czy wołowina?
- mleko czy ziemniak?
- ser czy ryż?
Odpowiedzi: (liczby podają procent kalorii z węglowodanów)
- brokuły zawierają 78% węglowodanów, w filecie rybnym nie ma ich wcale,
- chleb ma 75% węglowodanów, wołowina w ogóle ich nie posiada,
- ziemniak posiada 93% węglowodanów, zaś mleko 30%, pod postacią prostego cukru,
- ryż ma znacznie więcej węglowodanów (89%) niż ser (1%).