W porze lunchu często najważniejsza jest wygoda i szybkość. Niskotłuszczowe posiłki nie tylko pomagają ci schudnąć, lecz również zapobiegają zmęczeniu następującemu po wysokotłuszczowych posiłkach.
- Zupy błyskawiczne. Sklepy ze zdrową żywnością posiadają wspaniałe zaopatrzenie w różnorodne zupy,
jak zupa z łupanego grochu, kuskus, rosół z makaronem i inne. Są one łatwe do przygotowania w pracy, gdyż dodajesz do nich tylko gorącej wody. (Jeżeli wolisz, przynieś sobie zupę warzywną lub grochową w termosie z domu.) - Chleb, paluszki chlebowe, precelki, tost.
- „Drobne warzywa”: małe, czerwone pomidorki, młode marchewki, brokuły i różyczki kalafiora z niskotłuszczowym sosem.
- Świeże owoce: banany, jabłka, gruszki i pomarańcze itp., jak również dla odmiany świeże kiwi czy ananas. Unikaj avocado.
- Kanapki: jedz OSP — ogórek, sałata i pomidor na pełnoziarnistym chlebie. Możesz dodać musztardę lub cebulę, jeśli chcesz. Niektórzy dodają również kiełki. Niestety, większość tradycyjnych kanapek zawiera mnóstwo tłuszczu. Unikaj każdego rodzaju mięsa, sera, majonezu i masła orzechowego.
- Groszek. Łatwo jest przechowywać w biurku puszkę groszku w miejscu pracy. Przygotowanie: po prostu wypłucz go i zjedz, sam lub z dodatkiem niskokalorycznego sosu.
- Pozostałości z kolacji czy śniadania są zawsze miłe widziane. Podgrzej je w kuchence mikrofalowej, jeżeli chcesz.
- Jeżeli jesz lunch w barze samoobsługowym, posil się gotowanymi warzywami, ziemniakami lub sałatką, używając soku z cytryny zamiast sosu. Unikaj mięs, jajek, nabiału, a olej roślinny ograniczaj do absolutnego minimum.