Znowu mamy jesień. O ile ta piękna, słoneczna, polska złota jesień jest oczekiwana przez wszystkich, o tyle ta w wydaniu mrocznym, deszczowym i wietrznym już zdecydowanie mniej. Nie ma co się oszukiwać, chłodne dni i długie wieczory sprzyjają wzmożonemu apetytowi. Do tego dochodzi brak ochoty na ruch i aktywność fizyczną, częste przeziębienia i infekcje. Dlatego częściej sięgamy po słodycze, przekąski i dania typu fast food, żeby choć trochę umilić sobie jesienną szarugę. I co się okazuje po paru tygodniach lub miesiącach? A no, że wiosna wita nas kilkoma dodatkowymi kilogramami. I znowu zaczynamy walkę o szczupłą sylwetkę. Co więc zrobić, by nie wpaść w pułapkę jesienno-zimowego podjadania i dogadzania sobie? Oszukać trochę siebie i swój apetyt, dostarczając sobie zdrowego jedzenia w ciekawej formie, jak np. pizza.
Zdrowa pizza jest możliwa!
Z pizzą jest tak, że od razu kojarzy nam się z niezdrową dietą. Jednak czy jest ktoś, kto odmówi sobie choć jednego kawałka, gdy pojawi się już na stole? Niewielu takich! Jest jednak dobra wiadomość dla tych, którzy nie chcą rezygnować z tego pysznego dania. Można wykonać ją w zdrowej, niskokalorycznej wersji i zajadać bez wyrzutów sumienia i dodatkowych kilogramów. Nie ma co się oszukiwać, to nie dodatki, a spod pizzy stanowi największe kaloryczne zagrożenie. Dlatego z pomocą przychodzi… kalafior! Tak, z tego warzywa można wykonać zdrowy, nietuczący spód do pizzy. Kalafior to warzywo do zadań specjalnych, choć niepozorny, można z niego wyczarować kulinarne cuda. Do tego jest niezwykle zdrowy. Ma właściwości antynowotworowe, chroni przed wrzodami, pomaga w walce z reumatyzmem. Mogą go spożywać cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny. Warto jednak wspomnieć, że kalafior jest warzywem ciężkostrawnym i powoduje gazy, aby złagodzić jednak te efekty, należy dodać do niego czosnek, imbir lub kminek.
Pizza na kalafiorowym spodzie (przepis)
Kalafiorowy spód sprawia, że pizza jest sycąca, zdrowsza i łatwiejsza w trawieniu niż pizza tradycyjna. Smak kalafiora nie jest tak wyczuwalny dzięki dodanym przyprawom.
Składniki na kalafiorowy spód:
- 1 duży kalafior
- jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 dag sera żółtego
- przyprawy (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz)
Dodatki w zależności od preferencji, np.:
- żółty ser
- łyżka koncentratu pomidorowego
- szynka
- pieczarki
- oliwki
Wykonanie:
Kroimy kalafiora i rozdrabniamy (w blenderze lub malakserze) tak, by wyglądał jak biały ryż. Gotujemy 2 szklanki wody, wrzucamy rozdrobnionego kalafiora i gotujemy 10 minut, a następnie studzimy. Następnie odcedzamy nadmiar wody przez sitko, a potem przez ściereczkę znowu wyciskamy płyn, którego może być naprawdę sporo. Tak odciśnięty kalafior wrzucamy do miski z resztą składników na spód i mieszamy łyżką. Nagrzewamy piekarnik na 190 stopni, smarujemy blachę oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy 20 minut, po czym wyjmujemy i dokładamy dodatki według uznania. Pieczemy kolejne 15 minut i gotowe!
Warto spróbować pizzy z kalafiorowym spodem i zaskoczyć siebie oraz swoich gości zdrową wersją tego przysmaku. Smacznego!